CIRCLE LINE BISHAN INTERCHANGE STATION CC15/ NS17

This is an interchange station comprising the upgrading of the existing North-South Line Bishan Station with expanded facilities including shops and a new underground Circle Line station with full Civil Defense capabilities. This interchange station facilitates commuters movement via the integration of various modes of public transport at the very heart of Bishan township.

The design statement calls for an upgraded station entrance acting as a gateway to Bishan Town Centre / Junction 8 behind and yet respecting the urban context of the open spaces, scale and a new redeveloped 2-storey high glass Junction 8 retail frontage behind.

The entrance is designed to capture the essence of a gateway to Bishan Town Centre. A ‘pyramidal’ opened topped aluminium standing seam roof floats over the existing modified flat roof, allowing light & air to filter down to the concourse within. This ‘pyramidal’ opened-top roof is slightly accentuated in height to cater to the long castellated beams required to support the main roof from the perimeter. The result is a slightly more imposing entrance, yet it does not dominate the background building of Junction 8.

To provide a balance to the roof, the retail shops are expressed as full glass frontages chamfered at the corners emphasizing the horizontality. To maintain lightness of form, the glass is detached from the flat roof edge / fascia via a recess at the top, thus giving the shop front a floated look. The new shops are wrapped around entrance 1 facing the streetscape and enhanced with lights, signage and advertisements, thus giving maximum potential for a great retail experience. The internal paid concourse area is kept light & airy via the glass lift, tiered ceilings, glass walls at the staircases & skylights.

Entrance 1 is where many elements & components are placed together due to the requirements of the brief. Hence the design approach is a strategy of deliberate detachment & materials separation allowing the various elements to be blended in harmoniously. For example, there is a 3m gap separating entrance 1 roof eave with Junction 8 frontage. On the ground, a set of steps are proposed to link up the 2 developments, where Junction 8 occupies a lower floor level. To provide rain protection, a free-standing glass canopy is proposed at the entire width of entrance 1, overlapping below the roof eave.

  • Client : Land Transport Authority (LTA)
  • Location : Singapore
  • Size : 23, 862 sqm
  • Type : Transportation
  • Status : Completed In 2009