HILLVIEW MRT STATION

As one of the hilly areas in Singapore, Hillview is geologically attributed with extensive granite rock formation. Hillview road distinctively leads into the estate

The design of the station makes a reference to the geological nature of the site as it forms a pair of iconic structures that highlights the gateway. Fragments of the station shell are occupied with various functional areas at the entrance structure forming a jagged outlook, which stimulates the rocky outcrops on a mountain. The shell is cladded in glass to achieve a clean, transparent character and glass panels echo the exfoliated layers of rock, which facilitates natural ventilation.

The entrance design is extended into the underground interior spaces. Horizontal glass panels with vertical strips inserted intermittently continue into the underground corridors, creating a rhythmic movement. Floor, wall and ceiling patterns converge at the fare gate area to mark the transition between the paid and unpaid zones. The multi-faceted ceiling emits light though ‘cracks’, fragmenting the high volume space into a smaller scale. The platform lift is designed with a sculptural truss design which captures the attention of all commuters. Sprouting upwards like a crystal, the lift is the iconic centre piece of the entire station

  • Client : Land Transport Authority (LTA)
  • Location : Singapore
  • Type : Transportation
  • Status : Proposal