CIRCLE LINE HOLLAND VILLAGE MRT STATION CC21

Holland Village Station is located under the junction of Holland Road and Holland Avenue, which the above ground structures are situated in the midst of private low-rise condominiums and shop-houses.

As a public transit facility, this project faces the strict controls on building height and flood protection levels. With deep excavation merely metres away from the busy residential and commercial areas; protecting it and its occupants are of utmost importance.

The design solution is by utilizing a series of pre-fabricated components united by minimalist manner, however to create a recognizable beacon in the streetscape which will identify the MRT station entrance. The light weight entrance structures and its glass facades are also to ensure visual transparency towards the shop-fronts at street level.

The architectural articulation of the vent shafts is the singular homogeneous louver boxes with minimal expression. These structures are designed to minimize their mass and land take.

Internally, shops are integrated along the subway leading to the concourse area so as to continue its shopping experience. The design has been developed to meet operational requirements of the station with its direct circulation approach as well as to create the identity of the station with its articulated features and art work.

  • Client : Land Transport Authority (LTA)
  • Location : Singapore
  • Size : 9, 061 sqm
  • Type : Transportation
  • Status : Completed in 2011